Suomen Valoteknillinen Seura ry

Ledifaktat

1) Ledit lämpenevät

Ledin tehosta lämmöksi muuttuu 75...80 %. Ledi ei säteile tuottamaansa lämpöä pois kuten perinteiset valonlähteet, vaan lämpö on johdettava esim. valaisimen runkoon ja siitä edelleen ympäristöön. Ledivalaisimia suunniteltaessa onkin kiinnitettävä erityistä huomiota lämmönhallintaan.

2) Ledien valotehokkuus
Tekstiä päivitetään...
3) Ledi valaisee kauan mutta ei ikuisesti

Ledin määritellään saavuttaneen elinikänsä lopun, kun sen valovirrasta on jäljellä 70 %. Laadukkaan, valkoista valoa tuottavan ledin ilmoitetaan kestävän yleensä yli 50 000 tuntia. Ledin käyttäminen suositeltua korkeammassa lämpötilassa tai suuremmalla virralla lyhentää sen elinikää huomattavasti ja päin vastoin.

4) Ledejä on eri laatuisia

Ledien kestävyydessä, valontuotossa, valon laadussa ja värintoistossa on hyvin paljon eroja eri ledityyppien välillä. Lisäksi tuotteista saatavat tiedot voivat olla puutteellisia tai jopa harhaanjohtavia. Yleensä hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä.

5) Light Emitting Diode eli LED

Suomenkielinen vastine on loistediodi, joskin yleensä käytetään lyhennettä led tai LED (ei kuitenkaan Led). Arkipäiväinen mutta yleistymässä oleva termi on ledi.


6) Lämmintä valkoista valoa tuottavia ledejä on nykyään saatavilla

Ledien ongelmana on pidetty niiden tuottamaa hehkulampun valoa kylmäsävyisempää valoa. Nykyään on saatavilla valkoisia ledejä, joiden valo on lämminsävyistä. Paras valotehokkuus saavutetaan kuitenkin kylmäsävyisellä valkoisella valolla.

7) Ledivalaistuksen suunnittelu vaatii asiantuntemusta

Ledejä käyttämällä valaistus voidaan toteuttaa hyvin eri tavalla kuin käyttämällä perinteisiä valonlähteitä, sillä ledejä käytettäessä valonlähde voidaan tuoda lähelle valaistavaa kohdetta. Asiantuntevalla suunnittelulla kaikki ledien edut voidaan hyödyntää.

8) Ledi on pieni, mutta ledivalaisin usein kookas

Yksittäisen ledin halkaisija on noin 5 mm. Yleisvalaistuskäyttöön riittävän valovirran saavuttamiseen tarvitaan kuitenkin useita kymmeniä teholedejä. Tarvittavan jäähdytyspinta-alan saavuttamiseksi valaisimesta tulee tällöin melko kookas.

9) Ledit ovat erityisen hyviä kun tarvitaan värillistä valoa

Ledin valontuotto perustuu prosessiin, joka tuottaa lähtökohtaisesti lähes monokromaattista valoa. Näin ollen värillisen valon tuottaminen ledeillä on tehokasta, koska erillisiä suodattimia ei tarvita. Käyttämällä erivärisiä ledejä voidaan valaisimen valon väriä vaihdella.

10) Ledeihin liittyvä standardointi on kehitysvaiheessa

Ledien ja ledivalaisimien valoteknisten ominaisuuksien testauksesta ei ole olemassa kattavaa standardointia. Tämän johdosta ledituotteiden keskinäinen vertailu on haastavaa. Standardien puute hankaloittaa myös varaosien saatavuutta.


0.00667