Suomen Valoteknillinen Seura ry

Arkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007

Ajankohtaista

Lux Helsinki 5.-9.1.2017

30.12.2016

Helsingin kaupungin järjestämä valofestivaali Lux Helsinki järjestetään yhdeksännen kerran torstaista maanantaihin 5.–9.1.2017. Lux In -valotaiteen näyttely on Kaapelitehtaalla 1.–10.1.2017.

Lux Helsinki valaisee historialliset arvorakennukset ja hämärät sisäpihat vieden festivaalikävijät idyllisen Kruununhaan kortteleihin. Lux Helsingin uusi reitti kulkee Kauppatorilta Mariankatua pitkin Kruununhakaan, Helsingin yliopiston kortteleissa sijaitsevalle Topelian pihalle ja Kansalliskirjaston sisäpihan kautta takaisin Kauppatorille. Reitin keskipisteenä on Tuomiokirkko, joka valaistaan neljältä sivulta.

Lisätietoja: www.luxhelsinki.fi

Tiedon Valo - Suomen Valoteknillisen Seuran palkinto valaisevimmalle opinnäytetyölle

25.12.2016

Valaistus vaikuttaa monella tavalla ympäristöömme ja kaikkeen kokemaamme. Valo mahdollistaa näkemisen ja ajastaa ihmisen vireystilarytmit. Suomi tarvitsee valoalan osaajia erilaisiin tehtäviin niin yrityksiin kuin julkiselle sektorille, ja uusi tieto auttaa koko yhteiskuntaa. Kannustaakseen opiskelijoita valaisemaan tulevaisuutta ja näkemään nykyisyyden tarkemmin, Suomen Valoteknillinen Seura jakaa 2000 euron palkinnon valaisevimmalle opinnäytetyölle. Kilpaan voivat osallistua kaikki Suomessa 1.8.2015 - 31.12.2016 hyväksytyt opinnäytetyöt, jotka syventyvät valoon, valaistukseen, valaistuksen ohjaukseen, valonlähteisiin tai valaisimiin tieteellisestä, taiteellisesta tai käytännöllisestä näkökulmasta.

Kilpailuun osallistuvat opinnäytetyöt kuten esimerkiksi pro gradu -työt, diplomityöt, ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja väitöskirjat mahdollisine liitteineen tulee toimittaa Suomen Valoteknilliseen Seuraan (Heikki Härkönen, Särkiniementie 3, 00210 Helsinki, heikki.harkonen(at)valosto.com, puh. 0400 869339) 31.12.2016 mennessä. Suositeltavaa on lähettää aineisto sähköisessä muodossa: pdf-tiedosto, verkkolinkki tms.

Kilpailun tuomaristo (Henri Juslén, Helvar Oy Ab; Marjut Kauppinen, Arkkitehtitoimisto Marjut Kauppinen Oy; Pasi Hyyppä, Senaatti-kiinteistöt) julkistaa voittajan Valon päivän tapahtumassa 2.2.2017 Helsingissä. Tuomaristo voi jakaa palkintosumman yhdelle tai useammalle opinnäytetyölle.

Säännöt (pdf)

VALO 2/2016 -lehti ilmestynyt, myös Kodin VALO 2016 postituksessa

12.12.2016

Suomen Valoteknillisen Seuran (SVS) julkaiseman VALO-lehden uusin numero on ilmestynyt. Lehti on postitettu mm. kaikille SVS:n henkilö- ja opiskelijajäsenille sekä seuran yritys- ja yhteisöjäsenille. Samassa postituksessa on jaossa myös Kodin VALO 2016 -lehti. Yli 5500 kappaleen osoitteellisen jakelun tiedot löytyvät lehden mediakortista www.valosto.com/mediakortti.

Lehti on luettavissa vapaasti ja maksutta näköislehtenä verkossa:
www.valosto.com/valolehti
www.lehtiluukku.fi (myös Windows-mobiililaitteilla)
• maksuttomat Lehtiluukku-sovellukset (iPad, iPhone, Android).

Etkö ole saanut lehteä? Mahdolliset osoitteenmuutokset:
www.valosto.com/yhteystiedot/tietojenmuutos
• sähköpostilla heikki.harkonen(at)valosto.com

Lehtien uusimmat numerot voi myös tilata maksutta verkosta
www.valosto.com/valolehti/lehdentilaus
joko itselle tai esimerkiksi yhteistyökumppanille, jolle lehdestä voi olla iloa ja hyötyä.

Valaistusala saa helmikuussa oman ammat­ti­lais­ta­pah­tuman

27.11.2016

Uusi VALO/ON 2017 -tapahtuma esittelee valaistuksen mahdollisuuksia arkkitehtuurin, valaistustekniikan ja sähkösuunnittelun näkökulmista.

Uusi ja erilainen valaistuksen ammattilaistapahtuma kokoaa alan toimijat yhteen helmikuussa. Kaksipäiväinen VALO/ON 2017 kerää yhteen 29 julkisten tilojen valaistuksen johtavaa yritystä esittelemään kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat uutuustuotteensa ja palvelunsa.

Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa 1.-2.2.2017 Tapahtumakeskus Telakalla Helsingin Hernesaaressa. Jatkossa VALO/ON järjestetään kahden vuoden välein.

Tapahtumassa kävijät pääsevät tutustumaan sekä valaistuksen tarjoamiin ratkaisuihin niin arkkitehtuurin, valaistustekniikan kuin sähkösuunnittelunkin näkökulmista. Kansainväliset keynote-puhujat tarjoavat uusia näkökulmia valaistusalan haasteisiin ja tarkastelevat valoa monialaisin ottein. Rento illanvietto mahdollistaa uusien ja vanhojen tuttavuuksien tapaamisen inspiroivassa ympäristössä.

Näyttelyarkkitehtinä toimii Kari Lappalainen ja tunnuksen on suunnitellut Kobra Agency. Tapahtumakumppaneina mukana ovat muun muassa Suomen Valoteknillinen Seura, Sähkösuunnittelijat NSS ry  ja Sisustusarkkitehdit SIO Ry. Tapahtuman tuottaa Helsinki Design Weekin takana oleva Luovi Productions Oy.

Mukana ovat seuraavat näytteilleasettajat:

a L U M E N Oy
Aura Light Oy
C2 SmartLight Oy
Cariitti Oy
DECOlight Oy
DJS Automation Oy
Easy LED Oy
Ensto Lighting Oy
Fagerhult Oy
Feilo Sylvania Finland Oy
Glamox Luxo Lighting Oy
Greenled Oy
Greenlux Finland Oy
Hella Lighting Finland Oy
Helvar Oy Ab
iGuzzini Finland & Baltic Oy
Innojok Oy
Ketonen Oy
LEDVANCE Oy
Louis Poulsen Finland Oy
OEM Finland Oy
OSRAM Oy
Oy Hedtec Ab
Performance in Lighting Oy
Philips Lighting Finland Oy
Purso Oy
SAAS Instruments Oy
SILUX Oy Ab
Tehomet Oy
Jyväskylän Messut Oy

Uudet suositukset ledituotteiden laadulle ja suorituskyvylle: IEA 4E SSL Annex

25.11.2016

IEA 4E SSL Annex on julkaissut uudet päivitetyt suositukset ledituotteiden laadulle ja suorituskyvylle seitsemässä eri tuoteryhmässä. Hankkeeseen osallistuvien kahdeksan maan (Australia, Tanska, Ranska, Korea, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat ja Kiina) asiantuntijat ovat laatineet aineistot, jotka ovat olleet julkisesti kommentoitavina. Suosituksilla pyritään yhtenäistämään ledituotteille asetettavia vaatimuksia hankkeeseen osallistuvissa maissa ja muuallakin.

Lisätietoja:
Product Performance -aineisto (linkki)
IEA 4E SSL Annex (linkki)

Valoa-ammattilaisseminaari ja messut Oulussa to 24.11.2016

23.11.2016

Pohjoista voimaa Valoa -ammattilaisseminaari ja messut järjestetään torstaina 24.11.2016 klo 8.30-17.30. Tapahtumapaikkana toimii Areena Oulu, Tyrnäväntie 16, 90400 Oulu. Valoa tarjoaa mahdollisuuden kuulla huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja ja tutustua valaistusalan merkittävimpiin yrityksiin messuosastoilla. Seminaari on osa 18.–27. marraskuuta järjestettävää Lumo Light Festival Oulu -tapahtumaa.

Seminaarin puhujiksi ovat varmistuneet Suomen Valoteknillisen Seuran puheenjohtaja ja sähkötekniikan lehtori Tapio Kallasjoki, ruotsalaisen valosuunnittelun huippunimi Kai Piippo (ÅF Lighting), arvostettu tieteentekijä ja Turun yliopiston tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja, ulkovalaistuksen asiantuntija, tekniikan tohtori Aleksanteri Ekrias (LiCon-AT) sekä Product Marketing Manager Fredrik Nyberg (Philips Lighting).

Tapahtuman ohjelma, ilmoittautumiset ja muut tiedot

Lumo-valofestivaali valaisee Oulun kätketyt salaisuudet marraskuussa

22.11.2016

Oulun valofestivaali on tänä vuonna entistäkin kansainvälisempi, joten suosittu ja oululaisille tuttu festivaali on uudelta nimeltään Lumo Light Festival Oulu ja se järjestetään 18.–27. marraskuuta. Tapahtumalle haluttiin luoda uusi nimi, joka soveltuu paremmin useille eri kielialueille. Tapahtuman uusi nimi, Lumo, tarkoittaa vieläpä esperantoksi valoa.

Tämän vuoden Lumo-valofestivaalin teema on ”kätketty Oulu”, ja se herättää pimeydessä uinuvan kaupungin kymmenillä paikallisilla, kansallisilla ja kansainvälisillä valoteoksilla ennennäkemättömään loistoon. Valoteokset muodostavat valoreitin, joka on mahdollista kokea kävellen tai pyörällä.

Lumo-valofestivaalien yhteydessä myös yksi oululaisille tärkeä maamerkki saa pysyvän julkisivuvalaistuksen.

Tapahuman verkkosivut

Vesa Salminen Valopäiden XX sulkapallokisojen voittajaksi

18.11.2016

Valopäiden XX sulkapallokisat pelattiin 18.11.2016 Tampereella. Yksilökohtaisena nelinpeliturnauksena pelattuun kisaan osallistui 16 pelaajaa.

Turnauksen voittajana palkittiin Vesa Salminen.

Seuraavan kerran turnaus järjestetään keväällä 2017 pääkaupunkiseudulla.

Ekskursio Akavataloon

18.11.2016

Aika: Maanantai 28.11.2016 klo 16.00–17.30
Paikka: Akavatalo, Kellosilta 7, Helsinki

Akavatalo on Helsingin Pasilassa sijaitseva yhdeksänkerroksinen toimistotalo, jonka kerrosala on noin 11 400 m2. Talossa tehtiin täydellinen sisätilojen saneeraus vuosina 2014–2015. Samalla uusittiin valaistus ja sen ohjaus.

Ekskursiolla tarjoutuu mahdollisuus tutustua peruskorjattuun kiinteistöön ja sen valaistukseen peruskorjaushankkeeseen osallistuneiden esittelemänä.

Ekskursio on tarkoitettu Suomen Valoteknillisen Seuran henkilö- ja opiskelijajäsenille sekä seuran yritys- ja yhteisöjäsenten palveluksessa oleville henkilöille. Tervetulleita ovat myös seuran jäsenyyttä hakevat uudet jäsenet.
 
Mukaan mahtuu 30 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittautumiset tästä

Lisätietoja: Philips Case Study

Näin vertailet ledivalaisimia 2.0 -opas valmistunut

11.11.2016

Teknologiateollisuuden Valaisinvalmistajien toimialaryhmän uusin opas "Näin vertailet ledivalaisimia 2.0" on valmistunut. Opas on syntynyt Suomen valaistusalan merkittävimpien toimijoiden yhteistyönä. Opas tarjoaa työkalun ledivalaisimien tekniseen ja laadulliseen vertailuun ja toimii helppona ja nopeana tarkistus- ja muistilistana valaistusta suunnitteleville ja valaistushankintoja tekeville. Oppaassa esitellään IEC-standardeissa esitetyt yleiset ledivalaisimien laatuvaatimukset.

Lisätietoja:
teknologiateollisuus.fi/fi/jasenet/toimialaryhmat/valaisinvalmistajat

Lataa opas tästä (pdf)

Väitös valaistustekniikan alalta: Energy efficiency and colour quality improvement and subjective preference of LED office lighting

10.11.2016

Aika: Perjantai 11.11.2016 klo 12.00
Paikka: Aalto-yliopisto, Tietotekniikan talo, sali T2, Konemiehentie 2, Espoo

Väittelijä
Rupak Raj Baniya

Väitöskirjan nimi
Energy efficiency and colour quality improvement and subjective preference of LED office lighting

Vastaväittäjä
professori Alexander Rosemann, Eindhovenin teknillinen yliopisto, Hollanti

Valvoja
professori Liisa Halonen, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, Sähkötekniikan ja automaation laitos

Väitöskirjan verkko-osoite
https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/22981

DIALux-ulkovalaistuskurssi ke 16.11.2016 - ilmoittaudu mukaan

07.11.2016

Aika: Keskiviikko 16.11.2016 klo 9.00-16.30
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40–42, Helsinki

Lisätiedot ja ilmoittautumiset (linkki)

Huom! Kurssille mahtuu max 20 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

PLDC 2017 Call for Papers 1.9.-18.11.2016

06.11.2016

The sixth Professional Lighting Design Convention will be held in Paris, France from 1 to 4 November 2017. The convention will address topics of concern and interest to lighting designers and lighting professionals worldwide, inviting them to expand their knowledge, exchange ideas and network on a platform that goes beyond national boundaries and regional associations’ work.

Call for Papers 1.9.-18.11.2016, submit your paper now! (pdf)

Press release 1.9.2016

PLDC website www.pld-c.com

Väitös valaistustekniikan alalta: Adaptaatioluminanssi valaistussa tieympäristössä: epäyhtenäisen luminanssijakauman analyysi

24.10.2016

Aika: Tiistai 25.10.2016 klo 12.00
Paikka: Aalto-yliopisto, Tietotekniikan talo, sali T2, Konemiehentie 2, Espoo

Väittelijä
Mikko Maksimainen, DI
Syntynyt Ilomantsissa 1983

Väitöskirjan nimi
Adaptation luminance in a road lighting environment: analysis of non-uniform
luminance distribution.
Adaptaatioluminanssi valaistussa tieympäristössä: epäyhtenäisen luminanssijakauman analyysi.

Vastaväittäjä
professori Stephan Völker, Technische Universität Berlin

Valvoja

professori Liisa Halonen, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, Sähkötekniikan ja automaation laitos

Väitöskirjan verkko-osoite
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-60-6987-6

Nordisk Lyspris 2016 – voittajaksi Østbanehallen Norjasta

10.10.2016

Pohjoismaisen valaistuskohdekilpailun Nordisk Lyspris palkinnot jaettiin 10.10.2016 Islannissa Reykjavikin Harpa-musiikkitalossa. Kaikista Pohjoismaista yhteensä 10 kilpailuun nimettyä kohdetta esittäytyivät palkintojenjakojuhlassa, jonka päätteeksi kilpailun tuomaristo julisti ratkaisunsa.

Voittajana palkittiin Østbanehallen Norjasta.

Suomesta kilpailuun osallistuivat Vuoden valaistuskohde 2015 –kilpailun palkitut kohteet Didrichsenin taidemuseo (sisävalaistus) ja Solo Sokos Hotel Torni Tampere (ulkovalaistus).

Tietoja voittajasta ja muista ehdolla olleista kohteista
Lehdistötiedote, press release 12.10.2016 (pdf)
https://drive.google.com/folderview?id=0B1qkV0jN6gNAdHlSR1VES2NEREE&usp=sharing
http://www.nordisklyspris.com/new-gallery-1/
https://www.lyskultur.no/tilbakefoert-til-gammel-storhet-med-helt-nye-loesninger.5727344-340422.html

Graniitti, Diiva ja Kylmästä lämpimään voittivat Valossa-valaistussuunnittelukilpailun

10.10.2016

Senaatti-kiinteistöt juhlistaa Suomen valtion 100-vuotista itsenäisyyttä valaisemalla merkittäviä rakennuksia valaistustaiteen keinoin.  Tarkoituksena on, että valaistusratkaisut jäävät pysyväksi osaksi kaupunkikuvaa tuomaan valoa ja vireyttä pimeisiin vuodenaikoihin. Parhaiden valaistusideoiden löytämiseksi järjestettiin yleinen ideakilpailu, jossa kilpailukohteina olivat Kansallismuseo, Oopperatalo, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sekä Pasilan virastokeskus.

Kansallismuseo, 1. palkinto ehdotukselle ”Graniitti” (pdf)

Tekijät: Valoa Design Oy: Roope Siiroinen, Tuula Lepistö, Marko Kuusisto, Paulina Blomström, Olli Juutila, Heli Nurmi.

Oopperatalo, 1. palkinto ehdotukselle ”DIIVA” (pdf)

Tekijät: Valoa Design Oy: Roope Siiroinen, Tuula Lepistö, Marko Kuusisto, Paulina Blomström, Olli Juutila, Heli Nurmi.

Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, 1. palkinto ehdotukselle ”Kylmästä lämpimään” (pdf)

Tekijät: Sito Oy: Suvi Saastamoinen, Niina Meronen, Martti Paakkinen, Mikko Rikala.

Pasilan virastokeskuksen ehdotukset jatkavat kilpailua

Kohteesta Pasilan virastokeskus ei jaettu vielä palkintoa, vaan päätettiin järjestää jatkokilpailu, johon kutsutaan neljä palkintolautakunnan parhaaksi arvostelemaa ehdotusta. Virastokeskuksen jatkokilpailuun valittiin neljä ehdotusta: ”Pasila con Spirito”, ”VÄRIVUOTO”, ”Aallokko” ja ”VIIVA”.  Palkintolautakunta kokoontuu marraskuun lopulla valitsemaan Pasilan virastokeskuksen voittajan.

Lunastukset ja kunniamaininnat

Palkintolautakunta lunasti Oopperatalon ehdotuksen ”Festivo” (pdf),tekijät: WhiteNight Lightning Oy, Joonas Saaranen ja Arto Heiskanen, ja lisäksi päätettiin antaa kunniamaininnat Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ehdotukselle ”DARE TO FAIL”, tekijät: Työryhmä Simon Örnberg, Xiaoyu Chen, Jokke Katajamäki ja Ari Kujala sekä Pasilan virastokeskuksen ehdotukselle ”Mansikkapaikka”, tekijä: Valosuunnittelu HN, Heli Nikunen.

Yleisöäänestyksen voittaja

Yleisöäänestyksen voittaja oli Oopperatalon ehdotus Festivo (pdf). Tekijät: WhiteNight Lightning Oy, Joonas Saaranen ja Arto Heiskanen.

Lisätietoja:
Arvostelupöytäkirja
Kilpailuun ja kilpailutöihin voi tutustua tarkemmin www.senaatti.fi/valossa

Nordisk Lyspris 2016 – Suomesta kilpailussa mukana Didrichsenin taidemuseo ja Solo Sokos Hotel Torni Tampere

08.10.2016

Pohjoismaisen valaistuskohdekilpailun Nordisk Lyspris palkinnot jaetaan 9.-10.10.2016 Islannissa Reykjavikin Harpa-musiikkitalossa. Kaikista Pohjoismaista yhteensä 10 kilpailuun nimettyä kohdetta esittäytyvät palkintojenjakojuhlassa, jonka päätteeksi kilpailun tuomaristo julistaa ratkaisunsa. Suomesta kilpailuun osallistuvat Vuoden valaistuskohde 2015 –kilpailun palkitut kohteet Didrichsenin taidemuseo (sisävalaistus) ja Solo Sokos Hotel Torni Tampere (ulkovalaistus).

Katso video!


Kilpailuun osallistuvien kohteiden esittely, lehdistötiedote (pdf)

Tapahtuman ohjelma (pdf)


Kilpailun verkkosivut ja palkintojenjakotilaisuuteen ilmoittautumiset www.nordisklyspris.com

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja

07.10.2016

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja kolmesta asetusluonnoksesta, jotka liittyvät valmisteilla olevaan hallituksen esitykseen uusien rakennusten lähes nollaenergiarakentamisesta.

Linkki aineistoon

Lausunnot tulee toimittaa ympäristöministeriöön 7.11.2016 mennessä. Asetuksiin liittyviä kommentteja pyydetään toimittamaan Suomen Valoteknillisen Seuran lausunnon valmistelua varten sähköpostitse Heikki Härköselle 1.11.2016 mennessä osoitteella heikki.harkonen(at)valosto.com.

Valaistuksesta asetusluonnoksessa todetaan mm:
”E-luvun laskennassa voidaan käyttää 1 momentissa esitettyä arvoa 20 prosenttia pienempää valaistustehon arvoa rakennuksen tilassa, jossa valaistuksena käytetään LED-valaistusta. Koko rakennuksen valaistustehon arvoa voidaan tällöin laskennallisesti pienentää vastaavalla osuudella ottaen huomioon LED-valaistuksella varustettujen tilojen pinta-alan suhde koko rakennuksen pinta-alaan. Vaihtoehtoisesti E-luvun laskennassa voidaan käyttää 1 momentissa esitettyä pienempää valaistustehon arvoa, jos valaistustaso säilyy 1 momentissa esitettyä valaistustehoa vastaavana. Valaistustasosta on tällöin esitettävä erillisselvitys E-luvun laskennan lähtötietojen osana.

Jos rakennuksessa on tarpeenmukainen valaistuksen ohjaus, on valaistuksen käyttötuntien määrä laskettava 1 momentin mukaisesti. Tällöin keskimääräisen valaistustehon laskennassa käytettävän mallin on oltava tilakohtainen ja tilojen on täytettävä niille asetetut käyttötarkoitusluokan mukaiset valaistustasot. Keskimääräisen valaistustehon laskenta voidaan tehdä tilatyyppikohtaisesti, jolloin rakennuksen keskimääräinen valaistusteho saadaan tyyppitilojen pinta-aloilla painotettuna keskiarvona.”

DIALux-kurssit syksyllä 2016

05.10.2016

DIALux evo -peruskurssi
Aika: Tiistai 1.11.2016 klo 12.30-16.00
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40–42, Helsinki
Lisätiedot ja ilmoittautumiset (linkki)

DIALux-ulkovalaistuskurssi
Aika: Keskiviikko 16.11.2016 klo 9.00-16.30
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40–42, Helsinki
Lisätiedot ja ilmoittautumiset (linkki)

Huom! Kummallekin kurssille mahtuu max 20 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Valopäiden XX sulkapallokisat, kilpailukutsu

04.10.2016

Järjestäjä: Suomen Valoteknillinen Seura ry
Aika: Perjantai 18.11.2016 klo 16-18
Pelipaikka: Syssyn Sulkis Rahola, Teerivuorenkatu 14, Tampere

Pelit pelataan nelinpelinä. Ottelut järjestetään niin, että niistä tulee mahdollisimman tasaväkisiä.

Viimeinen ilmoittautumispäivä: Ilmoittautumiset mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 4.11.2016 mennessä osoitteessa
www.lyyti.in/valopaakisatsyksy2016

Kilpailukutsu sääntöineen (pdf)

KUTSU: Ekskursio Tampereen Rantatunneliin

27.09.2016

Aika: Keskiviikko 28.9.2016 klo 17.45 alkaen
Paikka: Lähtö Tampereen Keskustorilta Vanhan kirkon edestä
Kutsutut: Suomen Valoteknillisen Seuran henkilö- ja opiskelijajäsenet, seuran yritys- ja yhteisöjäsenten palveluksessa olevat henkilöt. Myös seuran jäsenyyttä hakevat uudet jäsenet ovat tervetulleita.

Osallistujille tarjoutuu mahdollisuus tutustua vuonna 2017 valmistuvaan Suomen pisimpään maantietunneliin, sen toteutukseen sekä erityisesti tunnelin valaistukseen.

Tilaisuus on maksuton, ja mukaan mahtuu 30 ensiksi ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset ma 26.9.2016 klo 12 mennessä osoitteessa www.lyyti.in/160928ekskursiotampere

Ohjelma
Klo 17.45 Lähtö Tampereen Keskustorilta Vanhan kirkon edestä
Klo 18.00 Infotilaisuus allianssin toimistolla
Tunneliprojektin esittely; Tapani Toivanen, Lemminkäinen
Projektin valaistuksen esittely; Pentti Putaja, LiCon-AT
Klo 18.30 Tunnelin kiertoajelu
Klo 20.00 Paluu Keskustorille

Tampereen Rantatunnelin verkkosivut

Tervetuloa!

Valon kaupunki -tapahtuma Jyväskylässä 22.-24.9.2016; seminaari 22.9.2016

23.09.2016

Syksyn Valon kaupunki –tapahtuma järjestetään 22.-24.9.2016. Tapahtuman ohjelma näkyy täällä.

Jyväskylän Valon kaupungin seminaarista neuvoja ulkovalaistuksen ohjaukseen

Valon kaupunki -hanke järjestää yhteistyökumppaniensa kanssa asiantuntijoille suunnatun valoteemaisen seminaarin torstaina 22.9.2016. Seminaarissa kuullaan ajankohtaista asiaa ulkovalaistuksesta ja leditekniikan mahdollisuuksista älykkään ohjauksen hyödyntämisessä.

Käytännön esimerkkinä seminaarissa esitellään Ylistönmäen ledireittiä, ledivalaistuksen ja ohjauksen testialuetta Jyväskylässä. Päivän aikana opastetaan myös oikeanlaisten ledivalaisimien valintaan.

Ohjelma jatkuu perjantaina 23.9. aamupäivällä Rakentajantalolla Jyväskylän kaupungin ajankohtaisten kaupunkikehitys- ja valaistushankkeiden esittelyn merkeissä. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja suunnattu valaistusalan ammattilaisille sekä kuntien ja kaupunkien henkilöstölle.

Ilmoittautuminen 6.9.2016 mennessä: http://c2smartlight.com/valoseminaari/
Tarkemmat tiedot seminaarista: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi//tapahtumat/2016/seminaari

Valossa-valaistussuunnittelukilpailu 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi innosti suunnittelijoita - yleisöllä mahdollisuus antaa äänensä valolle

22.09.2016

Senaatti-kiinteistöt järjesti Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi yleisen ideakilpailun, jonka tavoitteena oli hakea innovatiivisia ja aikaa kestäviä valaistusratkaisuja kilpailuun valittuihin merkittäviin rakennuksiin.

Mukana kilpailussa ovat Kansallismuseo, Oopperatalo, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sekä Pasilan virastokeskus.

Valossa-kilpailu herätti kiinnostusta suunnittelijoissa, ja ehdotuksia tuli kaiken kaikkiaan lähes neljäkymmentä.  Eniten suunnittelijoita inspiroi Pasilan virastokeskus, joka sai 15 ehdotusta.

Kilpailuehdotukset ovat nyt nähtävillä verkossa osoitteessa www.senaatti.fi/valossa, jossa myös yleisö voi käydä äänestämässä omat suosikkinsa.  Äänestysaikaa on 6.10. saakka.

Luminord-kilpailun palkinnot Joonas Saaraselle ja Simon Örnbergille

07.09.2016

Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella valaisin, joka houkuttelee ihmiset kokoontumaan yhteen, viihtymään ja vaihtamaan ajatuksia.  Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 2016 -palkinnon sai Joonas Saaranen työllään ”Fire Jack”. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen STEK ry:n lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti Simon Örnbergin ehdotus ”Blocks”. Kilpailussa jaettiin lisäksi neljä kunniamainintaa.

Lisätietoja, tiedote kuvineen (pdf)

ValoLight jälleen 7.-11.9.2016 Habitaren kanssa - Showroom uusi ammattilaistapahtuma muotoilun ja tilasuunnittelun ammattilaisille

05.09.2016

Valaistuksen tapahtuma ValoLight järjestetään nyt seitsemännen kerran Habitaren yhteydessä 7.-11.9.2016 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma tarjoaa tietoa valaistusuutuuksista ja valaistuksen trendeistä kaikille kiinnostuneille kuluttajille ja ammattilaisille aina valaistus- ja sisustussuunnittelijoista arkkitehteihin ja sähkösuunnittelijoista, kiinteistön omistajiin ja rakennuttajiin sekä isännöitsijöille ja alan opiskelijoille.

ValoLight sijoittuu ahead! hallin 6 Valobulevardille sekä Folk halliin 7, mistä löytyy lisäksi Suomen suosituimpia huonekalutoimijoita. Syksyn Habitare toivottaa kävijät tervetulleeksi täysin erilaiseen tapahtumaan.

Lue lisää www.valotapahtuma.fi

Uusi ammattilaistapahtuma muotoilun ja tilasuunnittelun ammattilaisille

Showroom on Helsinki Design Weekin uusi muotoilun, tilasuunnittelun ja valaistuksen ammattilaistapahtuma, joka tuotetaan yhteistyössä Habitaren yhteydessä. Showroom tarjoaa alan ammattilaisille ainutlaatuisen kokemuksen ja kohtaamispaikan palveluntarjoajien kanssa, ajankohtaista ohjelmaa ja verkostoitumismahdollisuuksia.

Lue lisää uudesta tapahtumasta www.showroomfair.com

Ilmoittaudu ammattilaisena joko Habitaren/ValoLightin kävijäksi täällä
tai Showromin kävijäksi täällä.

Molemmilla rekisteröinneillä pääset ammattilaisena tutustumaan kaikkiin yhtäaikaisiin tapahtumiin.

SVS Valogolf ke 21.9.2016 klo 15 alkaen

02.09.2016

Kutsutut: Suomen Valoteknillisen Seuran henkilö- ja opiskelijajäsenet, seuran yritys- ja yhteisöjäsenten palveluksessa olevat henkilöt
www.valosto.com/seura/yritysjasenet
www.valosto.com/seura/yhteisojasenet

Aika: Keskiviikko 21.9.2016 klo 15 alkaen. Varalla huonon sään sattuessa ti 27.9.2016 klo 15 alkaen. Asiasta tiedotetaan ilmoittautuneille ennen tapahtumaa.

Kenttä: SVS Valogolf pelataan tällä kertaa päivänvalossa Gumböle Golfin kentällä. 18-reikäinen kisakierros.
 
Pelimuoto: Scramble 2-henkisin joukkuein. Kilpailun järjestäjä muodostaa tasoitusten mukaisesti tasavahvat joukkueet.

Maksut: 25 euroa per pelaaja, sisältää pelikierroksen. Maksut caddiemasterin toimistoon.

Ohjelma:
Ilmoittautuminen ja maksut, vapaata harjoittelua
Ruokailu halukkaille omalla kustannuksella
Klo 15.00 Viimeinen ilmoittautumisajankohta klubilla
Klo 15.15-15.30 Kilpailuinfo
Klo 15.40 alkaen lähdöt väyliltä 1 ja 10

Kierroksen jälkeen tuloslaskenta ja palkintojenjako. Ravintola on auki klo 20.30 asti.

Ilmoittautumiset:
www.lyyti.in/svsvalogolf2016

Tervetuloa!

Verkkojännitteiset halogeenikohdelamput poistuvat vuonna 2016

30.08.2016

EU:n kohdelamppuja koskevien Ecodesignsäädösten (KOMISSION ASETUS (EU) N:o 1194/2012) mukaisten selvitysten jälkeen Euroopan komissio on päättänyt pitää voimassa säädösten viimeisen, kolmannen vaiheen vaatimukset. Ne merkitsevät sitä, että verkkojännitteisten halogeenikohdelamppujen markkinoille saattaminen kielletään 1.9.2016 alkaen.

Lisätietoa:

EC confirms: Mains-voltage directional halogen lamps to be phased out September 2016 (eceee news 15.9.2015)

KOMISSION TIEDONANTO COM(2015) 443 final komission asetuksessa (EU) N:o 1194/2012 vaadittavasta verkkojännitteeellä toimivien lamppujen markkina-arvioinnista (11.9.2015)

Ympärisäteilevien halogeenilamppujen poistumiselle lisäaikaa 1.9.2018 asti

29.08.2016

EU:n jäsenvaltiot hyväksyivät 17.4.2015 komission ehdotuksen lykätä D-energialuokan halogeenilamppujen markkinoillesaattamiskieltoa kahdella vuodella pävämäärään 1.9.2018. Äänestystä edelsivät perusteelliset selvitykset ja eri osapuolten kuulemiset asiasta.

Lisätietoa (linkki)

Valaistuksessa edelleen huima säästöpotentiaali

25.08.2016

Kiinteistöjen energiankulutuksesta valaistus haukkaa lämmityksen jälkeen suurimman osan ja kuntien sähkönkulutuksesta jopa kolmasosan. Investointeina valaistushankinnoilla on verrattain lyhyet takaisinmaksuajat ja niillä voidaan säästää yrityksen, kunnan tai muun toimijan energiakuluissa jopa satojatuhansia euroja vuosittain.

Siirtymä energiatehokkaampaan valaistukseen on paraikaa käynnissä erityisesti ulkovalaistuksessa, kun elohopeahöyrylamppujen ja niitä korvaavien suurpainenatriumlamppujen tuonti myyntiin Euroopan unionin alueelle päättyi vuoden 2015 huhtikuussa. Siksi valaistushankinnat ovat ajankohtaisia monessa kaupungissa, kunnassa, taloyhtiössä ja kiinteistössä, joissa on pihavalaistusta käytössä.

Hyvien valaistushankintojen helpottamiseksi Motiva on käynnistänyt VALTTI-hankkeen yhteistyössä valaistusalan yritysten, asiantuntijoiden ja valaistusta hankkivien kanssa. Hankkeessa on tuotettu sisä-, ulko- tai katuvalaistushankintoja suunnittelevien tueksi valaistustieto.fi -sivusto, josta löytyy hankinta- ja suunnittelutietoutta sekä laskuri elinkaarikustannusten vertailuun.

Valaistushankintoja suunnitteleville ovat hyödyllisiä myös sivuston tuoreet esimerkit valaistusuusinnoista, joilla on saavutettu kustannussäästöjä ja samalla parannettu valaistuksen laatua erilaisissa valaistuskohteissa.
Edullisin ratkaisu löytyy elinkaarikustannuksia vertailemalla
Entistä parempi valaistus voidaan saavuttaa aiempaa pienemmillä käyttökustannuksilla. Hyvä valaistussuunnittelu, energiatehokkaat valaisimet ja valaistuksen ohjaus yhdessä takaavat sekä laadukkaan valaistuksen että energiansäästön.

Tuore EU:n hankintadirektiivi kannustaa julkisia hankkijoita huomioimaan hankinnoissa elinkaarikustannukset.

- Elinkaarikustannusten vertailu, eli käyttö- ja huoltokustannusten huomiointi hankintahinnan lisäksi, on kaikkien valaistusta hankkivien etu, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta muistuttaa.

Erilaisten valaistusvaihtoehtojen vertailun helpottamiseksi ja tarjousten läpinäkyvyyden lisäämiseksi on tuotettu myös VALTTI-elinkaarilaskuri, jolla voidaan hankintatilanteessa vertailla valaistusvaihtoehtojen elinkaaren aikaisia kokonaiskustannuksia. VALTTI-elinkaarikustannuslaskuri ja sen käyttöohjeet ovat avoimesti kaikkien saatavilla valaistustieto.fi -sivustolla.

Valaistustieto.fi

Valaistussuunnittelukilpailu 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi - Valossa-kilpailu

16.08.2016

Vielä ehtii osallistua. Ideakilpailu päättyy 9.9.2016.

Senaatti-kiinteistöt järjestää Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi yleisen ideakilpailun, jonka tavoitteena on esitellä neljä merkittävää rakennusta uudessa valossa. Kilpailukohteiksi on valittu Kansallismuseo, Oopperatalo, Arkkitehtuurimuseo & Designmuseo ja Pasilan virastokeskus.
 
Suomen itsenäisyyspäivä sijoittuu pimeään vuodenaikaan, jolloin valon ja valaistuksen merkitys korostuu. Tarkoitus on, että kilpailun tulos palvelee ympäristöään vielä itsenäisyyden juhlavuoden jälkeen, sillä toteutettavat valaistukset tai valoteokset tulevat jäämään pysyväksi osaksi kaupunkikuvaa. Parhaista ehdotuksista toteutetaan 2-4 valaistuskohdetta vuoden 2017 syksyyn mennessä tuomaan valoa ja vireyttä pimeään vuodenaikaan.

Palkinnot

Jokaisesta valaistuskohteesta palkitaan paras ehdotus á 10 000 euroa.
Kolme ehdotusta lunastetaan á 1000 euroa.
Äänestyksellä valittava yleisön suosikki palkitaan 1000 eurolla.
 
Kilpailun aikataulu

Suunnittelukilpailu alkaa keskiviikkona 1.6.2016 ja päättyy perjantaina 9.9.2016. Kaikki kilpailuohjelman mukaiset ehdotukset asetetaan esille kilpailun kotisivuille www.senaatti.fi/valossa noin viikko kilpailun päättymisen jälkeen. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää oma suosikkinsa, joka myös palkitaan.
 
Kilpailun tulokset julkistetaan maanantaina 10.10.2016.  Senaatti-kiinteistöt päättää kilpailun jälkeen tai jatkokehittelyn perusteella, mitkä ehdotukset toteutetaan.
 
Kilpailuohjelma ja tarkempaa tietoa Valossa – itsenäisyyden juhlavuoden valaistussuunnittelukilpailusta www.senaatti.fi/valossa  sivustolta.

SVS:n Valoregatta 2016 (peruttu 9.8.2016!)

30.06.2016

Suomen Valoteknillinen Seura järjestää purjehduksen, veneilyn ja valon ystäville Valoregattapurjehduksen. Valoregatta järjestetään 12.-14.8.2016 kaikille halukkaille avoimena tapahtumana.

Regatan reittinä on Helsinki-Prangli, Viro-Helsinki. Luvassa on rentoa yhdessäoloa purjehduksen ja veneilyn merkeissä. Yöpyminen tapahtuu veneissä.

Mukaan voi ilmoittautua kipparina omalla veneellä tai gastina ilman omaa venettä.

Valoregatan ohjelma (pdf)

Ilmoittautumiset osoitteessa
https://www.lyyti.in/SVSValoregatta2016

PLDC 2017 Pariisissa 1.-4.11.2017

30.06.2016

Järjestyksessään kuudes kahden vuoden välein tapahtuva Professional Lighting Design Convention PLDC järjestetään Pariisissa 1.-4.11.2017. Tapahtumapaikaksi on vahvistunut Pariisin keskustassa sijaitseva Palais des Congrès  – moderni tapahtumakeskus, joka ilmoittaa olevansa Euroopan suurin!

Uusitulla konseptilla toteutettavassa tapahtumassa on luvassa korkeatasoisia luentoja valaistussuunnittelun eri osa-alueilta sekä esityksiä valaistushankkeista ympäri maailmaa. Osallistujiksi odotetaan ennätysmäistä yli 1700 osallistujan kansainvälistä joukkoa, joista valtaosa on valaistussuunnittelijoita.

Suomen Valoteknillinen Seura on PLDC 2017 Official Partner Association, joten seuran jäsenet voivat rekisteröityä tapahtumaan muita edullisemmin hinnoin. Seuran Valaistussuunnittelijoiden toimintaryhmä järjestää tapahtumaan oman ryhmämatkan aiempien kertojen tapaan.

Konferenssin Call for Papers julkistetaan 1.9.2016.

Lisätietoja tapahtumasta:
www.pld-c.com
Lehdistötiedote 16.6.2016 (pdf)
Warm-up -tapahtumat

Japanilainen valaistusguru Kaoru Mende ensimmäistä kertaa Suomessa luennoimassa; Alvar Aalto -designseminaari Jyväskylässä 27.–28.8.2016

16.06.2016

Kansainvälisen Alvar Aalto -designseminaarin MAXIMAL I MINIMAL ohjelma on varmistunut. Elokuussa järjestettävässä muotoilu- ja arkkitehtuuritapahtumassa kuullaan kahdentoista tämän hetken ajankohtaisimman muotoilijan sekä valmistajan ajatuksia suunnittelutyön laadusta ja vastuusta.

Designseminaarin lavalle nousee joukko maailmalla menestyneitä suunnittelijoita ja valmistajia. Yhtenä esiintyjänä on Suomessa ensimmäistä kertaa luennoiva japanilainen valaistusguru Kaoru Mende. Myös kaikille avoin Guerrilla Lighting -tapahtuma on ohjelmassa.

Tämän vuoden MAXIMAL I MINIMAL -teema on puheenvuoro laadukkaan muotoilun puolesta, jossa haastetaan osallistujat ja kaksitoista puhujaa pohtimaan suunnittelutyössä tehtäviä valintoja ja valintojen kestävyyttä.

Suomalaisten muotoiluopiskelijoiden ja tapahtuman puhujien yhteistyöprojektista syntynyt näyttely saa ensi-iltansa designseminaarissa.

Tapahtuman tuottaa Alvar Aalto -säätiö. Pääyhteistyökumppanina toimii Jyväskylän kaupunki.

Alvar Aalto -designseminaarin kotisivut:
www.alvaraaltodesignseminar.fi

Rekisteröitymiset (Early bird -hinnat 30.6.2016 asti)
www.alvaraaltodesignseminar.fi/tickets/

Motivan Valaistustieto.fi –sivusto avattu; VALTTI-elinkaarikustannuslaskuri julkistettu

15.06.2016

Motiva on avannut uuden Valaistustieto.fi -sivuston, joka tarjoaa tietoa ja työkaluja energiatehokkaan valaistuksen suunnittelun ja hankinnan tueksi. Sivustolle tuotetulla laskurilla voi vertailla erilaisten ratkaisujen elinkaarikustannuksia. Tavoitteena on ollut läpinäkyvyyden lisääminen ja tarjousten vertailun helpottaminen.

Valaistustieto.fi on puolueettomaan tietoon perustuva tietopankki sisä-, ulko- tai katuvalaistushankintoja suunnittelevien avuksi. Sivustolta löytyy muun muassa tuoreita esimerkkejä valaistusuusinnoista, joilla on saavutettu kustannussäästöjä ja samalla parannettu valaistuksen laatua. Sivusto on tuotettu yhteistyössä valaistusta hankkivien kaupunkien, kuntien, kiinteistöjen ylläpidosta vastaavien toimijoiden sekä valaistusalan yritysten ja yhteisöjen kanssa. Sivustoa ylläpitää Motiva.

Lisätietoa:
Motivan tiedote 14.6.2016
Valaistustieto.fi
VALTTI-elinkaarikustannuslaskuri

Valaistussuunnittelukilpailu 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi - Valossa-kilpailu

31.05.2016

Senaatti-kiinteistöt järjestää Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi yleisen ideakilpailun, jonka tavoitteena on esitellä neljä merkittävää rakennusta uudessa valossa. Kilpailukohteiksi on valittu Kansallismuseo, Oopperatalo, Arkkitehtuurimuseo & Designmuseo ja Pasilan virastokeskus.
 
Suomen itsenäisyyspäivä sijoittuu pimeään vuodenaikaan, jolloin valon ja valaistuksen merkitys korostuu. Tarkoitus on, että kilpailun tulos palvelee ympäristöään vielä itsenäisyyden juhlavuoden jälkeen, sillä toteutettavat valaistukset tai valoteokset tulevat jäämään pysyväksi osaksi kaupunkikuvaa. Parhaista ehdotuksista toteutetaan 2-4 valaistuskohdetta vuoden 2017 syksyyn mennessä tuomaan valoa ja vireyttä pimeään vuodenaikaan.

Palkinnot

Jokaisesta valaistuskohteesta palkitaan paras ehdotus á 10 000 euroa.
Kolme ehdotusta lunastetaan á 1000 euroa.
Äänestyksellä valittava yleisön suosikki palkitaan 1000 eurolla.
 
Kilpailun aikataulu

Suunnittelukilpailu alkaa keskiviikkona 1.6.2016 ja päättyy perjantaina 9.9.2016. Kaikki kilpailuohjelman mukaiset ehdotukset asetetaan esille kilpailun kotisivuille www.senaatti.fi/valossa noin viikko kilpailun päättymisen jälkeen.  Yleisöllä on mahdollisuus äänestää oma suosikkinsa, joka myös palkitaan.
 
Kilpailun tulokset julkistetaan maanantaina 10.10.2016.  Senaatti-kiinteistöt päättää kilpailun jälkeen tai jatkokehittelyn perusteella, mitkä ehdotukset toteutetaan.
 
Kilpailuohjelma ja tarkempaa tietoa Valossa – itsenäisyyden juhlavuoden valaistussunnittelukilpailusta www.senaatti.fi/valossa sivustolta.

 

VALO 1/2016 -lehti ilmestynyt

25.05.2016

Suomen Valoteknillisen Seuran (SVS) julkaiseman VALO-lehden uusin numero on ilmestynyt. Lehti on postitettu mm. kaikille SVS:n henkilö- ja opiskelijajäsenille sekä seuran yritys- ja yhteisöjäsenille. Yli 5000 kappaleen osoitteellisen jakelun tiedot ovat lehden mediakortissa www.valosto.com/mediakortti.

Lehti on luettavissa vapaasti ja maksutta näköislehtenä verkossa:
www.valosto.com/valolehti
www.lehtiluukku.fi (myös Windows 8 -mobiililaitteilla)
• maksuttomat Lehtiluukku-sovellukset (iPad, iPhone, Android).

Etkö ole saanut lehteä? Mahdolliset osoitteenmuutokset:
www.valosto.com/yhteystiedot/tietojenmuutos
• sähköpostilla heikki.harkonen (at) valosto.com

Lehtien uusimmat numerot voi myös maksutta tilata verkosta
www.valosto.com/valolehti/lehdentilaus
joko itselle tai esimerkiksi yhteistyökumppanille, jolle lehdestä voi olla iloa ja hyötyä.

Jari Partanen Valopäiden XIX sulkapallokisojen voittajaksi

13.05.2016

Valopäiden XIX sulkapallokisat pelattiin 13.5.2016 Tampereella. Yksilökohtaisena nelinpeliturnauksena pelattuun kisaan osallistui 14 pelaajaa.

Turnauksen voittajana palkittiin Jari Partanen.

Seuraavan kerran turnaus järjestetään syksyllä 2016 pääkaupunkiseudulla.

 

DIALux-kurssit keväällä 2016

12.04.2016

DIALux evo -peruskurssi
Aika: Tiistai 19.4.2016 klo 12.30-16.00
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40–42, Helsinki
Lisätiedot ja ilmoittautumiset (linkki)

DIALux-ulkovalaistuskurssi
Aika: Keskiviikko 27.4.2016 klo 9.00-16.30
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40–42, Helsinki
Lisätiedot ja ilmoittautumiset (linkki)

DIALux evo -peruskurssi
Aika: Keskiviikko 11.5.2016 klo 12.30-16.00
Paikka: Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK, Kuntokatu 3, Tampere
Lisätiedot ja ilmoittautumiset (linkki)

DIALux-peruskurssi
Aika: Torstai 19.5.2016 klo 12.30-16.00
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40–42, Helsinki
Lisätiedot ja ilmoittautumiset (linkki)

Valopäiden XIX sulkapallokisat, kilpailukutsu

05.04.2016

Järjestäjä: Suomen Valoteknillinen Seura ry
Aika: Pe 13.5.2016 klo 16-18
Pelipaikka: Syssyn Sulkis Rahola, Teerivuorenkatu 14, Tampere

Pelit pelataan nelinpelinä. Ottelut järjestetään niin, että niistä tulee mahdollisimman tasaväkisiä.

Viimeinen ilmoittautumispäivä: Ilmoittautumiset mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 1.5.2016 mennessä osoitteessa
www.lyyti.in/valopaakisatkevat2016

Kilpailukutsu sääntöineen (pdf)

Valaisinsuunnittelukilpailu Luminord 2016

01.04.2016

Valo kokoaa ihmiset yhteen, luo viihtyvyyttä ja antaa turvallisuudentunnetta. Valo merkitsee läsnäoloa. Millainen valaisin voisi toimia yhteen kokoavana leirinuotiona, jonka ääressä sinä ja ystäväsi viihtyisivät?

Luminord 2016 -kilpailun tehtävänä on suunnitella valaisin, joka houkuttelee ihmiset kokoontumaan yhteen, viihtymään ja vaihtamaan ajatuksia. Valaisin voi olla suunniteltu joko ulkotilaan tai rakennuksen sisään. Ulkotiloissa voit sijoittaa valaisimen esimerkiksi puistoon, aukiolle tai pihapiiriin. Rakennuksen sisällä valaisin voi koota ihmiset yhteen esimerkiksi taukotilassa tai aulassa.

Kilpailuaika päättyy 12.8.2016. Kilpailutyöt on jätettävä klo 16.00 mennessä osoitteeseen: Sähkösuunnittelijat NSS ry, Alppikatu 13 B 15, 00530 Helsinki.

Kilpailuohjeet ja -säännöt löytyvät osoitteesta www.nssoy.fi/luminord.

Valoakatemia 2016

23.03.2016

Tähän mennessä vuoden 2016 Valoakatemiakursseille ovat ilmoittautuneet henkilöt näistä yrityksistä ja organisaatioista. Ilmoittaudu sinäkin!

Valoakatemia on Suomen Valoteknillisen Seuran ja Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteistyössä järjestämä valaistuskoulutus.

Kussakin koulutusjaksossa luennoitsijoina on lukuisa joukko parhaita asiantuntijoita Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenistöstä sekä muualta.

Kevään 2016 kurssipäivät:
26.1.2016 Valaistustekniikan perusteet
22.3.2016 Sisävalaistus 1: Valaistus ja ihminen
23.3.2016 Ulkovalaistus 1: Tievalaistuksen teoriaa ja suunnitteluohjeet
30.3.2016 Sisävalaistus 2: Sisävalaistuksen teoriaa ja standardeja
31.3.2016 Valoakatemia, Ulkovalaistus 2: Tievalaistuksen ja ulkoalueiden valaistuksen suunnittelu
4.4.2016 Sisävalaistus 3: Sisävalaistuksen tekniikkaa
7.4.2016 Ulkovalaistus 3: Arkkitehtuurivalaistus, osa 1
12.4.2016 Sisävalaistus 4: Sisävalaistuksen suunnittelu
13.4.2016 Valaistuksen mittaaminen ja arviointi
14.4.2016 Ulkovalaistus 4: Arkkitehtuurivalaistus, osa 2

Kurssipäivät voi valita vapaasti oman halunsa mukaan. Vain osallistuminen kurssipäivään ja jaettu kurssitodistus aiheuttavat kurssin laskutuksen kyseiseltä kurssipäivältä, joten ilmoittautuminen on riskitön.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
Valoakatemian verkkosivut www.valoakatemia.fi

Videonäytteitä Valoakatemian edellisvuosien kurssipäiviltä on verkossa:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLrqS88xhGAXRTS0_sEs4zBcXa65kgsgdQ

UUTUUS: Edellisen Valoakatemian luentoja voi nyt ostaa ja katsoa myös omalta koneelta.
www.valoakatemia.fi/kauppa

Tervetuloa Valoakatemian valaistuskursseille!

Sovi osastovierailuista Frankfurtin Light+Building-messuilla

15.03.2016

Monet Suomen Valoteknillisen Seuran yritysjäsenet tai heidän päämiehensä ovat näytteilleasettajina Frankfurtin Light+Building–messuilla 13.-18.3.2016. Messuilla on paikalla myös yritysten suomalaisia edustajia.

Messukävijät voivat suunnitella omat messuohjelmansa ja sopia vierailuista messuosastoilla katsomalla yritysten antamat tiedot tästä verkkolinkistä.

Puuttuvatko yrityksesi tiedot listalta? Tiedot voi antaa vastaamalla kyselyyn verkko-osoitteessa, jonka saa pyytämällä heikki.harkonen(at)valosto.com, puh. 0400 869339.

CIE 2016 Lighting Quality and Energy Efficiency Conference

28.02.2016

Kansainvälinen valaistuskomissio CIE (International Commission on Illumination) järjestää 3.-5.3.2016 tapahtuman CIE 2016 Lighting Quality and Energy Efficiency Conference Australian Melbournessa.

Vaikka matka maapallon toiselle puolelle olisikin jäänyt väliin, tiivistettyä tietoa konferenssin esityksistä on verkossa:

CIE 2016 Preliminary Detailed Conference Programme as of 2016-02-18  (for download)

ja

Abstract Booklet (for download)

Tapahtuman verkkosivut (linkki)

Valoakatemia: Valaistustekniikan perusteet ti 26.1.2016 klo 12.30-16.30

24.01.2016

Ovatko valaistuksen peruskäsitteet hallussa? Kaipaatko pikakertausta valaistusasioista? Mikä on ledien nykytila ja tulevaisuus?

Suomen Valoteknillinen Seura järjestää yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa kurssin

Valoakatemia: Valaistustekniikan perusteet
Aika: ti 26.1.2016 klo 12.30-16.30
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40–42, auditorio B325 (3. krs)

Kurssilla käydään tiivistetysti läpi valaistustekniikan keskeisimmät perusasiat. Kurssi toimii samalla johdantona 22.3.2016 alkavalle Valoakatemian vuoden 2016 kurssikokonaisuudelle.

Valaistustekniikan perusteet -kurssin lisätiedot, ohjelma ja ilmoittautuminen

Katso jo ilmoittautuneiden yritykset tästä

Valoakatemian kurssipäivät

Valoakatemian verkkosivut www.valoakatemia.fi

Valon päivä keskiviikkona 3.2.2016

19.01.2016

Suomen Valoteknillinen Seura järjestää Valon päivän infotilaisuuden valaistuksen ajankohtaisista aiheista.

Aika: Ke 3.2.2016 klo 14-15
Paikka: Sähkö Tele Valo ja AV –messut, Jyväskylä; Seminaaritila C2-halli. Tilaisuus videoidaan ja lähetetään suorana verkkoon osoitteessa www.valosto.com. Esitykset jäävät verkkoon myöhemmin katsottavaksi.

Vuodesta 2007 lähtien Valon nimipäivänä eri muodoissaan järjestettyä valaistuksen teemapäivää vietetään nyt kymmenettä kertaa.

Tilaisuuden ohjelma (pdf)

Verkkolinkki videoon

Sähkö Tele Valo ja AV kokoaa jälleen alan ammattilaiset Jyväskylään

19.01.2016

Sähkö Tele Valo ja AV 2016 -messut järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 3.-5.2.2016. Jo 18. kerran järjestettävä tapahtuma kerää jälleen alan ammattilaiset tutustumaan yli tuhannen yrityksen tuotteisiin lähes 300 näyttelyosastolle, joilla esitellään alan uusimpia ratkaisuja.

Ammattilaistapahtuman seminaarikokonaisuudet sekä kymmenet tietoiskut tarjoavat syventävää tietoa ajankohtaisista aiheista koko messujen ajan.

Katso messujen ohjelma tästä
Katso messujen tuoteryhmät tästä
Katso messujen näytteilleasettajat tästä

Sisäänpääsy on veloitukseton ennakkorekisteröitymällä tai rekisteröitymällä paikan päällä.

Lisätietoja: www.sahkomessut.fi

Väitös valaistustekniikan alalta, Henrika Pihlajaniemi

07.01.2016

Aika: pe 15.1.2016 klo 12.00
Paikka: Arkkitehtuurin tiedekunnan Apajan sali, Aleksanterinkatu 4 - 6, Oulu

Aihe
Mukautuvan valaistuksen suunnittelu ja kokemus. Tapaustutkimuksissa mukautuminen, vuorovaikutus ja osallistuminen
Designing and experiencing adaptive lighting. Case studies with adaptation, interaction and participation

Väitöstilaisuuden tiedot (linkki)

Väitöskirjan tiedot (linkki)

Väitöskirja (pdf)

Lux Helsinki 6.-10.1.2016

04.01.2016

Valofestivaali Lux Helsinki järjestetään jo kahdeksatta kertaa keskiviikosta sunnuntaihin 6.-10. tammikuuta 2016 klo 17-22. Festivaali kehittyy valoteosten ohella monipuolisemmaksi kaupunkifestivaaliksi: katuruokaa on tarjolla Senaatintorilla ja kävelykaduksi muuttuvalla Annankadulla.

Festivaalilla nähdään useita eurooppalaisten valofestivaalien hittiteoksia sekä lukuisia tilausteoksia, joita kotimaiset taiteilijat toteuttavat varta vasten tapahtumaa varten.

Valoteokset sijoittuvat uuden reitin varrelle, joka alkaa Ateneumin taidemuseolta ja päättyy Annantalolle. Teokset löytyvät reitiltä Kaivokatu, Yliopistonkatu, Senaatintori, Sofiankatu, Esplanadi, Bulevardi sekä Annankatu.

Lisätietoja: www.luxhelsinki.fi

0.06346