Suomen Valoteknillinen Seura ry

Arkisto

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007

Ajankohtaista

Lux Helsinki 31.12.2011 - 9.1.2012

31.12.2011

Lux Helsinki tuo valon vuoden pimeimpään ajankohtaan. Maksuton kaupunkitapahtuma käsittää viisi näyttävää valoteosta sekä tulitaidetta. Teokset ja tulitaide-esitykset ovat kaikki kantakaupungin alueella. Tapahtuma-aika on 31.12.–9.1. Valoteokset ovat esillä koko tämän ajan. Tulitaiteesta voi nauttia loppiaisen tienoilla.

Lux Helsinki -verkkosivut

 

VIHREÄ KIRJA, Valoa tulevaisuuteen - Innovatiivisten valaistusteknologioiden käyttöönoton vauhdittaminen

19.12.2011

Komissio järjestää julkisen kuulemisen ledivalaistuksen yleistymisestä Euroopassa.

Bryssel 15.12.2011: "Euroopan komissio hyväksyi tänään ledivalaistuksen tulevaisuutta koskevan vihreän kirjan ja käynnisti asiaa koskevan julkisen kuulemisen. Ledivalaistus on yksi energiatehokkaimmista ja monipuolisimmista valaistuksen muodoista: se säästää muihin valaistusteknologioihin verrattuna jopa 70 prosenttia energiaa ja rahaa. Ledien käyttöönoton nopeuttaminen hyödyttää Euroopan valaistusteollisuutta ja edistää valaistuksen energiankäytön vähentymistä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Ledivalaistuksen tiellä on markkinoilla monia haasteita. Ledien hankintahinnat ovat korkeat, koska niissä käytetty teknologia on kehittyneempää kuin vaihtoehtoisissa valoissa. Käyttäjät eivät myöskään oikein tunne ledejä, eikä niille ole vahvistettu yhteisiä standardeja. Tätä varten järjestetään 29. helmikuuta 2012 asti jatkuva kuuleminen, jossa kerätään palautetta komission ideoista."

EUROOPAN KOMISSIO – LEHDISTÖTIEDOTE Digitaaliagenda: Komissio järjestää julkisen kuulemisen ledivalaistuksen yleistymisestä Euroopassa, 15.12.2011 (pdf)

Vihreä kirja ja julkinen kuuleminen (linkki)

Väitös: Tievalaistuksen optimointi – tien päällysteet ja mesooppinen mitoitus

12.12.2011

Työssä tutkittiin tien päällysteiden heijastusominaisuuksia. Suomessa yleisesti käytettävät tien päällysteet ovat tummia ja hajaheijastavia ja standardi r-taulukot antavat kohtuullisen hyvän kuvan päällysteiden peilimäisyydestä, mutta eivät vaaleusasteesta.

Työssä tutkittiin kierrätysmateriaalista ja paikallisesta kalkkikivestä valmistettujen vaaleiden päällysteiden heijastusominaisuuksia. Vaaleita päällysteitä käyttämällä voidaan valaisimen energiankulutusta laskea tai kasvattaa valaisimen pylväsväliä.

Työssä selvitettiin mesooppisen mitoituksen soveltamista tievalaistuksessa.  Mesooppisella mitoituksella voidaan säästää energiaa joko säätämällä valaistustasoa tai pylväsväliä pidentämällä. Mesooppisen mitoituksen edut eivät ole suuret vaaleita päällysteitä käytettäessä.

Väittelijä: Anne-Mari Ylinen, DI
Väitöksen ajankohta: 16.12.2011 klo 12
Paikka: Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, sali S1, Otakaari 5, Espoo
Vastaväittäjä: professori Georges Zissis, Université Paul Sabatier
Valvoja: professori Liisa Halonen, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, elektroniikan laitos

Nordic Light -kirjauutuus nyt saatavana!

08.12.2011

Nordic Light on upea kirja pohjoismaisesta valaistuksesta ja arkkitehtuurista. Teokseen on koottu esimerkkejä kohteista, joissa korostuvat pohjoismainen arkkitehtuuri sekä valaistus keskeisenä osana kokonaisuutta.

Kirjan ovat toimittaneet Natallia Sørensen ja Petter N. Haug. Omat osuutensa ovat kirjoittaneet Jan Garnert (Ruotsi), Per Olaf Fjeld (Norja) ja Juhani Pallasmaa (Suomi).

Laadukkain valokuvin varustettu englanninkielinen 240-sivuinen kirja on tuotettu pohjoismaisten valaistusseurojen yhteishankkeena.

Hinta
Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenille 60 € (sis. alv 9%) + toimituskulut
Normaalihinta 85 € (sis. alv 9%) + toimituskulut

Tilaukset
Heikki Härkönen, heikki.harkonen(at)valosto.com

Kruunuvuorenrannan valot - kansainvälinen ilmoittautumiskutsukilpailu uuden kaupunginosan valaistuksesta

21.11.2011

Helsinkiin rakennetaan uusi merellinen kaupunginosa entisen öljysataman alueelle Kruunuvuorenrantaan seuraavien 15 vuoden aikana. Kruunuvuorenranta on näkyvyydeltään poikkeuksellinen. Se sijoittuu kantakaupungista katsoen avoimen merenselän toiselle puolelle. Lähes kaikkialta kantakaupungin itäisiltä ranta-alueilta on suora näköyhteys kallioisen saaren länsirannalle rakentuvaan uuteen Kruunuvuorenrantaan.

Helsingin kaupunki järjestää "Kruunuvuorenrannan valot" -kilpailun, jonka tarkoituksena on on luoda Kruunuvuorenrannan visuaalisesti, ekologisesti ja teknisesti kestävä taiteellisesti painottuvan valaistuksen suunnitelma. Kilpailun tarkoituksena on luoda Kruunuvuorenrannan taiteellisesti painottuvat valaistusratkaisut, joiden pohjalta osa-alueittaiset toteutussuunnitelmat voidaan laatia. Kilpailu on hankintalain mukainen rajoitettu kilpailu.

Kilpailu on osa Helsingin World Design Capital vuoden 2012 ohjelmaa, jolla pyritään edistämään kaupungin kehitystä designin keinoin.

Tiedote 21.11.2011 (pdf)

Press release 10/2011 (pdf)

Flyer (pdf)

Hankkeen verkkosivut

SVS:n kurssi LED-VALAISTUS: SOVELLUKSET JA TUOTTEET

08.11.2011

Aika: Torstai 15.12.2011 klo 12.00 – 16.45
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, luentosali B325, Albertinkatu 40-42, Helsinki

Ledivalaistus yleistyy vauhdilla, ja uusia ledituotteita tulee markkinoille kiihtyvällä tahdilla. Käynnissä oleva teknologinen murros ja lediteknologian jatkuva kehitys herättävät monia kysymyksiä.

Missä ja mihin käyttötarkoituksiin nykyisiä ledituotteita voi käyttää ja millaisia valaistustuloksia niillä saadaan aikaan?
Mikä on ledien valotehokkuus muihin verrattuna?
Miten erottaa laadukkaat ledituotteet huonoista?
Millaisia kokemuksia on saatu toteutetuista ledivalaistuksista?
Missä ledit ovat parhaimmillaan ja missä ledejä ei ainakaan vielä kannata käyttää?

Tilaisuudessa tarjotaan vastauksia yllämainittuihin kysymyksiin. Ledituotteita ja sovelluksia –jaksoissa yritykset esittelevät ledituotteitaan ja niiden käyttömahdollisuuksia. Kurssin yhteydessä järjestetään minimessut, jossa on mahdollisuus tutustua ledituotteisiin, keskustella asiantuntijoiden kanssa sekä tavata muita tilaisuuteen osallistuvia.

Kurssin hinnat, tarkemmat tiedot sekä 8.12.2011 asti päivittyvä ohjelma löytyvät osoitteesta
http://www.valosto.com/tiedostot/111215LED-valaistus.pdf

Vuosien 2009 ja 2010 vastaaville kursseille kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan, joten kurssipaikka kannattaa varmistaa ilmoittautumalla heti. Ilmoittautuminen 13.12.2011 mennessä osoitteessa https://www.lyyti.fi/ilmoittaudu/Ledikurssi_8149
Kurssipaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Katso jo ilmoittautuneiden yritykset tästä.

Kai Uuttu Valopäiden X sulkapallokisojen voittajaksi

05.11.2011

Valopäiden X sulkapallokisat pelattiin 4.11.2011 Espoossa. Turnaukseen osallistui ennätykselliset 28 pelaajaa. Kisat pelattiin yksilökohtaisena nelinpeliturnauksena tamperelaispistelaskennalla.

Turnauksen voittajana palkittiin Kai Uuttu Martela Oyj:stä.

Seuraavan kerran kisat järjestetään Tampereen seudulla keväällä 2012.

Tulokset (pdf)

Sisätyötilojen valaistusstandardi uudistettu

04.11.2011

Standardin SFS-EN 12464-1, Valo ja valaistus. Työkohteiden valaistus. Osa 1: Sisätilojen työkohteiden valaistus toinen painos on ilmestynyt.

SFS-EN 12464-1 määrittelee sisätyötilojen valaistusvaatimukset normaalinäkökykyisten henkilöiden näkömukavuuden ja näkötehokkuuden kannalta. Standardissa käsitellään kaikkia yleisimpiä näkötehtäviä mukaan lukien näyttöpäätetyö. Standardi määrittelee valaistusratkaisujen määrälliset ja laadulliset vaatimukset useimmille sisätyöpaikoille ja niihin liittyville alueille. Lisäksi annetaan suosituksia hyvistä valaistuskäytännöistä.

Merkittävimmät muutokset verrattuna edelliseen painokseen:

  • päivänvalon tärkeys on otettu huomioon: Valaistukselle asetettavia vaatimuksia voidaan yleensä soveltaa itsenäisesti riippumatta siitä, onko se toteutettu keinovalolla, päivänvalolla tai niiden yhdistelmällä;
  • seinien ja kattojen minimivalaistusvoimakkuuden vaatimukset;
  • sylinterivalaistusvoimakkuuden vaatimukset ja yksityiskohtaiset mallinnustiedot;
  • valaistusvoimakkuuden tasaisuus on asetettu tehtävien ja toiminnan mukaisiksi;
  • tausta-alueen määritelmä ja tämän alueen valaistusvaatimukset;
  • valaistusvoimakkuusruudukon määritelmä on standardin SFS-EN 12464-2 mukainen;
  • näyttöpäätteiden kanssa käytettäville valaisimille uudet luminanssirajat.

SFS-EN 12464-1:2011 on julkaistu kaksikielisenä painoksena (fi/en). Siinä on 95 sivua ja sen hinta on 74,00 EUR (ALV 0%). Julkaisua myy Suomen Standardisoimisliitto SFS, puh. (09) 149 9331, sales(at)sfs.fi.

Linkki SFS-verkkokauppaan

Renovate Europe -kampanja

01.11.2011

Käynnissä olevalla Renovate Europe –kampanjalla pyritään vaikuttamaan lainsäädäntöön, jotta sen avulla kaikkien Euroopan rakennusten peruskorjausvauhti saataisiin 3 % vuotuiselle tasolle. Arvioiden mukaan tuloksena olisi mittavia energiansäästöjä ja päästövähennyksiä taloudellisesti kannattavalla tavalla. Toimilla olisi positiivisia vaikutuksia Euroopan talouteen ja työllisyyteen sekä energiatehokkaiden teknologoiden markkinoihin.

Myös energiatehokkaat valaistusratkaisut sisältyvät ehdotettuun toimenpideohjelmaan.

Lisätietoja Renovate Europe –kampanjasta

Väitös: Tunnekanavalla mahdollinen yhteys valon vireysvaikutuksiin

03.10.2011

Valon vaikutuksista ihmisen vireyteen puhutaan paljon, ja valohoitoa onkin käytetty useissa kliinisissä ja ei-kliinisissä sovelluksissa. Ei ole kuitenkaan selvää, mitkä kehon mekanismit ovat vastuussa valon mahdollisista vireysvaikutuksista.

Väitöskirja pureutuu vireyden fysiologiaan ja esittää, miten sitä pitäisi valaistusalalla tutkia. Teoreettisen ja kokeellisen tarkastelun perusteella se suosittelee autonomisen hermoston toimintaa mittaavien menetelmien käyttämistä vaikutusten tutkimiseen, ja keskushermostoa tutkivia menetelmiä vaikutusten taustalla olevien syiden selvittämiseen. 

Väitöskirjassa esitetään uusi malli kahdesta erillisestä polusta, joita pitkin valo voi kulkea aivojen aktivaatiojärjestelmään ja edistää vireyttä. Mallin mukaan on mahdollista, että valo vaikuttaa tunteisiin, ja muuttuva tunnetila saa aikaan vireyttävän vaikutuksen. Alustavien kokeiden mukaan mielialan ja vireyden korrelaatio riippuu valaistuksen parametreistä. Kausaalisuuden tutkimiseksi väitöskirja esittelee aivokuvantamista hyödyntävän testiprotokollan.

Malli tuo uutta tietoa vireystutkimukseen, koska sen mukaan ihmisen vireys riippuu paitsi sirkadiaanisesta rytmistä, myös limbisen järjestelmän toiminnasta. Vasta kun mekanismit vireysvaikutusten taustalla tunnetaan, voidaan määrittää, mitkä valon ominaisuudet ovat vireyden kannalta tärkeimpiä.

Väittelijä: Emilia Rautkylä, DI
Väitöksen ajankohta: pe 14.10.2011 klo 12
Paikka: Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, sali S4, Otakaari 5A, Espoo
Vastaväittäjä: professori Peter Boyce, Rensselaer Polytechnic Institute, Troy, USA
Valvoja: professori Liisa Halonen, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, Elektroniikan laitos
Väitöskirja verkossa: pdf, 3364 KB

Valopäiden X sulkapallokisat pe 4.11.2011, kilpailukutsu

29.09.2011

Järjestäjä: Suomen Valoteknillinen Seura ry. Lyhenne: SVS
Aika: Pe 4.11.2011 klo 15.30-18.00
Pelipaikka: Forever Matinkylä, Matinkartanontie 1, 02230 Espoo

Pelit pelataan nelinpelinä. Ottelut järjestetään niin, että niistä tulee mahdollisimman tasaväkisiä.

Viimeinen ilmoittautumispäivä: ILMOITTAUTUMISET HETI, kuitenkin viimeistään 23.10.2011 mennessä osoitteessa
https://www.lyyti.fi/ilmoittaudu/Valopaiden_X_sulkapallokisat_2936

Ilmoittautumiseen mukaan pelaajan peliluokka: "Enemmän harrastaneet" tai "Vähemmän harrastaneet".

Kilpailukutsu sääntöineen (pdf)

Tee blonditesti ja voita 1000 euron matkalahjakortti kahdelle!

27.09.2011

Tee yksinkertainen testi, jossa yhdistät vain oikean lampun ja valaisimen. Tulokset kertovat, montako blondia tarvitset avuksesi hehkulampun vaihtoon ja mikä on oman kampauksesi luonnollinen väri. Osallistut samalla 1000 euron Tjäreborgin matkalahjakortin arvontaan. Blonditestin löydät osoitteesta www.lampunvalintakone.fi/blonditesti.

Riippumatta blonditestin tuloksesta, kotisi ei varmasti jää jatkossakaan pimeäksi, vaikka energiaa kuluttavat hehkulamput katoavatkin kaupoista. Testaa saman tien lampunvalintakonetta ja katso, mitkä lamput sopivat parhaiten sinun kotisi eri tiloihin ja valaisimiin www.lampunvalintakone.fi.

SVS Valogolf 22.9.2011 klo 18-23.30, tulokset

23.09.2011

Sarjassaan ensimmäinen SVS Valogolf pelattiin 22.9.2011. Auringonlaskun jälkeen 3-henkisin joukkuein scramblena pelatun kilpailun tulokset löytyvät täältä.

SVS Valogolfin väylien valaistussuunnittelu (kuva): Pasi Hyyppä
Väylien valot: Oy Osram Ab
Valopallot: Havells Sylvania Finland Oy

VUODEN VALAISTUSKOHDE 2011 –PALKINNOT JAETTU: Pyhän Laurin kappeli ja Saunalahden lastentalo voittajiksi – Kodin Ykkönen Lielahdelle kunniamaininta

15.09.2011

Helsingin Messukeskuksessa Habitare-messujen yhteydessä järjestetyssä Valo-tapahtumassa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2011 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Pyhän Laurin kappeli Vantaalta, ja ulkovalaistussarjan voitti Saunalahden lastentalo Espoosta. Kodin Ykkönen Lielahti Tampereelta palkittiin kunniamaininnalla.

Kilpailutiedote tuomariston lausuntoineen (pdf)

Voittajien esittely palkintojenjakotilaisuudessa (pdf)

Valokuvia palkituista kohteista

Kilpailun ohjelma ja ilmoittautumisohjeet

ValoLight Session web video available until 22 September 2011

15.09.2011

ValoLight Session arranged by Illuminating Engineering Society of Finland on 14 September 2011 is available as web video at

http://qsb.webcast.fi/c/customers/customers_2011_0914_openlight/

until 22 September 2011.

Programme

Welcome and opening words
Sanna Forsman, Olof Granlund Oy

The power of light
Kai Piippo, Ljusarkitektur AB

LED - The new efficient way of wasting energy
Jim Collin, WSP Ljusdesign

Lit up drama - Visualizing the script

Samuli Woolston, ALA Architects Ltd

"Building as a lamp in a shade of construction"
Samuli Miettinen, JKMM Architects

ValoLight Session 14.9.2011 klo 17-21

24.08.2011

Suomen Valoteknillinen Seura järjestää Helsingin Messukeskuksessa Habitare-messujen Valo-tapahtumassa seminaarin ValoLight Session aiheenaan

Light in architecture
Presentations about lighting of buildings

Seminaarin esiintyjinä ovat
- Kai Piippo, Ljusarkitektur AB
- Jim Collin, WSP Ljusdesign
- Samuli Woolston, ALA Architects Ltd
- Samuli Miettinen, JKMM Architects

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Sanna Forsman, Olof Granlund Oy.

Seminaarin ohjelma

UUTTA: Party klo 19.30-21.00, Hauli Bros Duo esiintyy!

Katso tilaisuuteen ilmoittautuneet (yritys, toimiala).

Habitaren Valo-verkkosivut

Lampunvalintakone avattu

17.08.2011

Valintakone neuvoo sopivan lampun valinnassa kotisi erilaisiin tiloihin.

Hehkulamppujen poistuessa markkinoilta kotien valaistuksessa voidaan käyttää monia erilaisia lampputyyppejä energiansäästölampuista, eli pienloistelampuista ledilamppuihin ja halogeeneihin. Eri lampputyypit soveltuvat erilaisiin käyttökohteisiin.”

www.lampunvalintakone.fi

Motivan tiedote 17.8.2011 ”60 watin hehkulamppu poistuu valikoimista – Lampunvalintakone neuvoo korvaavien lamppujen valinnassa (linkki)

Uusia CIE-julkaisuja

11.08.2011

CIE (International Commission on Illumination) on julkaissut tuoreimmat julkaisut

CIE Standard S 021-/E:2011; Vehicle Headlighting Systems Photometric Performance - Method of Assessment
CIE Standard S 014-3E:2011; Colorimetry - Part 3: CIE Tristimulus Values
CIE 198:2011; Determination of Measurement Uncertainties in Photometry
CIE 198-SP1.1:2011; Modules for the Construction of Measurement Equations
CIE 198-SP1.2:2011; Examples for Models with Individual Inputs
CIE 198-SP1.3:2011; Examples for the Solving of Systems of Equations
CIE 198-SP1.4:2011; Examples for Models with Distributions

CIE-julkaisujen tilausohjeet
Tilausohjeissa mainitaan: "In this case they should first obtain their country´s membership code from their National Committee before going to the CIE webshop as they will need this code in order to claim their 66,7% discount." Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenet saavat kyseisen alennuksen jäsenkoodilla, jonka saa tarvittaessa pyytämällä heikki.harkonen(at)valosto.com.

CIE Webshop (linkki)

Philips voitti DOE:n L Prize -kilpailun, 60 W hehkulampulle alle 10 W korvaava tuote

04.08.2011

USA:n energiaministeriö DOE (Department of Energy) järjesti vuosina 2008-2011 teknologiakilpailun, jonka tulos julkistettiin 3.8.2011. Voittajaksi tuli Philips LED-lampullaan. Palkintona on 10 miljoonaa dollaria sekä mittavat tukitoimet voittajatuotteen markkinoille saattamiseksi.

Bright Tomorrow Lighting (L Prize) -kilpailussa haettiin 60 watin hehkulampulle korvaavaa tuotetta, jolle asetettiin kilpailussa tiukat vaatimukset (suluissa voittaneen Philipsin LED-lampun arvot):

Valotehokkuus yli 90 lm/W (93,4 lm/W)
Valovirta yli 900 lm (910 lm)
Sähköteho alle 10 W (9,7 W)
Värintoistoindeksi CRI vähintään 90 (93)
Värilämpötila 2700 - 3000 K (2727 K)
(Valotekniset mittaukset IES LM-79-08 mukaisesti 200 lampun otoksella.)

Valovirta alkuperäisestä 25 000 polttotunnin jälkeen vähintään 70 % (99,3 %)
Muutos CIE-värikoordinaateissa 25 000 polttotunnin jälkeen alle 0,004 (0,0006)

Valonjaon oltava kuten hehkulampussa (OK)
Oltava himmennettävä (OK)

Häiriötestit Failure Mode Verification Testing FMVT (OK)

1300 lampun käyttäjätestit (OK)

Valmistajan uskottava kaupallinen valmistussuunnitelma (OK)

Lisätietoa:
L Prize -verkkosivut

DOE:n tiedote 3.8.2011 "Philips Product Delivers on Department’s Challenge to Replace Common Light Bulb with Energy-Saving Lighting Alternative" (pdf)

Mainoksissa ilmoitettava nyt myös tuotteen energiatehokkuusluokka

20.07.2011

Energiamerkinnän piiriin kuuluvien tuotteiden mainonnassa on 20.7.2011 lähtien ilmoitettava tuotteen hinta- ja energiatietojen yhteydessä myös energiatehokkuusluokka. Käytännössä määräys koskee esimerkiksi kotitalouslamppujen mainontaa.

Tuotteen teknisiä ominaisuuksia koskevassa myynninedistämisaineistossa, kuten valmistajan esitteissä, on myös mainittava energiatehokkuusluokka.

Uusi velvoite perustuu viime joulukuussa voimaan tulleeseen ekosuunnittelulain muutokseen. Taustalla on EU:n energiamerkintädirektiivin toimeenpano. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo uuden ilmoittamisvaatimuksen noudattamista.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 8.7.2011

Laki tuotteiden ekologiselle suunnittelulle ja energiamerkinnälle asetettavista vaatimuksista annetun lain muuttamisesta, 26.11.2010

Energiatehokkuus julkisissa hankinnoissa, Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet

08.07.2011

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut ohjeet Energiatehokkuus julkisissa hankinnoissa. Julkaisun kohdassa ”4.3 Valaistus” annetaan ohjeita valaistuksen osalta.

"Julkisissa hankinnoissa tehtävillä valinnoilla on merkittävä vaikutus tuotteiden ja palveluiden aiheuttamaan elinkaaren aikaiseen energiankulutukseen ja siten energiakustannuksiin ja päästöihin. Julkisella sektorilla on merkittävä ostovoima, joka pystyy vaikuttamaan markkinoilla olevaan tarjontaan kysyntää suuntaamalla. Hankintalaki kannustaa ottamaan ympäristöasiat huomioon, joten energiatehokkuus sopii hyvin hankintakriteeriksi hinnan ja muiden perusteiden rinnalle. Näissä työ- ja elinkeinoministeriön ohjeissa on esitetty niitä keskeisiä tuoteryhmiä, joiden osalta julkisten hankintayksiköiden on pyrittävä ottamaan energiatehokkuus huomioon. Ohjeet tulisi sisällyttää osaksi oman organisaation hankintastrategiaa tai -ohjeita. Myös yhteishankintayksiköitä tulisi ohjeistaa niiden käyttöön. Ohje on ensisijaisesti tarkoitettu valtion ja kuntien hankintayksiköille, mutta sen käyttö on suositeltavaa myös yksityisellä sektorilla."

Energiatehokkuus julkisissa hankinnoissa, Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet, kesäkuu 2011 (pdf)

Valaistuksen ohjaus ja valaistuksen energiatehokkuus -seminaari 29.9.2011

20.06.2011

Ajankohta: Torstai 29.9.2011
Paikka: Tampereen ammattikorkeakoulu, sähköauditorio A327, Kuntokatu 3, 33520 TAMPERE

Tilaisuuden ohjelma, lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet (linkki)

Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautumiset to 22.9.2011 mennessä.

Lisätietoa TAMK-DALI -koulutuksesta: www.tamk.fi/dali

EU:n valaistuksen EcoDesign- ja energiamerkintävaatimukset

10.06.2011

Euroopan komissio järjestää 5.7.2011 kuulemisfoorumin, jossa käsitellään EcoDesign- ja energiamerkintävaatimuksia valaistustuotteille (Domestic Lighting II).

EU:n 5.7.2011 kuulemisfoorumin dokumentit:

Draft Agenda (pdf)

Working Documents:

Energy Labelling of Lamps (pdf)

Explanatory Note (pdf)

Ecodesign of Directional Lamps, Light emitting Diode Lamps and Halogen Lighting Converters (pdf)

 

VALO 1/2011 julkaistu - keskustelu jatkuu OpenLightin Facebookissa

02.06.2011

Postitse jaettu ja verkossakin luettavissa oleva VALO 1/2011 -lehti sisältää valaistussuunnittelija Eino Hiltusen kirjoittaman räväkän mielipidekirjoituksen "Sisätyöpaikan valaistusstandardi – tuhlaileva alaston keisari?"

Suomen Valoteknillinen Seura haluaa yhteistyössä OpenLightin kanssa tarjota mahdollisuuden käydä aiheesta jatkokeskustelua verkossa. OpenLightin Facebook-verkkokeskusteluun voi osallistua omilla Facebook-tunnuksilla. Ilman Facebook-tunnuksia keskustelua voi seurata verkossa, muttei siihen voi itse kirjoittaa.

Tästä OpenLightin Facebook-keskusteluun "Sisätyöpaikan valaistusstandardi – tuhlaileva alaston keisari?"

VALO-lehti luettavissa nyt myös iPadilla, iPhonella ja iPod Touchilla

02.06.2011

Suomen Valoteknillisen Seuran julkaisema VALO-lehti on nyt luettavissa myös iPadilla, iPhonella ja iPod Touchilla. Kyseisten laitteiden käyttäjät voivat ladata iTunesista maksuttoman Lehtiluukku Lite -sovelluksen, jolla lehden voi lukea.

Lehtiluukku-palvelun avulla VALO-lehti saa uuden jakelukanavan myötä paljon uusia lukijoita. Myös lehden kirjoituksille ja mainoksille uusi formaatti tarjoaa monia mahdollisuuksia, koska kaikki lehden sivuilla olevat verkko-osoitteet ovat aktiivisia verkkolinkkejä. Haluttu tieto on siis lukijoiden tavoitettavissa yhdellä kosketuksella, jolloin juttujen ja mainosten taustatietoihin pääsee halutessaan heti käsiksi.

VALO-lehden Lehtiluukku-palvelu toimii myös normaalina digitaalisena näköisversiona.

Varsinkin iPad-versiona luettuna VALO-lehti on mielenkiintoinen kokemus, ja VALO-lehti on sellaisena tiettävästi ensimmäinen valaistuslehti maailmassa. Jos jollain on tietoa toisesta jossain päin maailmaa iPadille, iPhonelle tai iPod Touchille julkaistusta (ei pdf) valaistuslehdestä, asiasta voi kertoa VALO-lehdelle.

Hendra Firdaus Valopäiden IX sulkapallokisojen voittajaksi

28.05.2011

Valopäiden IX sulkapallokisat pelattiin 27.5.2011 Ylöjärvellä. Uusitun pelisysteemin ansiosta kaikki nelinpelikamppailut olivat tasaisia, ja osallistujat pääsivät mittaamaan taitojaan tasokkaissa otteluissa.

Turnauksen voittaja oli Hendra Firdaus VALOA design Oy:stä.

Seuraavan kerran kisat järjestetään pääkaupunkiseudulla marraskuussa 2011.

Tulokset (pdf)

SVS:n DIALux-peruskurssi

18.05.2011

Aika: Keskiviikko 8.6.2011 klo 9.00 – 12.30
Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Albertinkatu 40-42, Luokka B202, Helsinki

Lisätietoja kurssiesitteessä.

Ilmoittautumiset 31.5.2011 mennessä. Kurssille mahtuu 20 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Uusia CIE-julkaisuja

08.04.2011

CIE (International Commission on Illumination) on julkaissut tuoreimmat julkaisut

CIE 192:2010; Practical Daylight Sources for Colorimetry
CIE 193:2010
; Emergency Lighting in Road Tunnels
CIE 194:2011
; On Site Measurement of the Photometric Properties of Road and Tunnel Lighting
CIE 195:2011; Specification of Colour Appearance for Reflective Media and Self-Luminous Display Comparisons
CIE 196:2011; CIE Guide to Increasing Accessibility in Light and Lighting

CIE-julkaisujen tilausohjeet
Tilausohjeissa mainitaan: "In this case they should first obtain their country´s membership code from their National Committee before going to the CIE webshop as they will need this code in order to claim their 66,7% discount." Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenet saavat kyseisen alennuksen jäsenkoodilla, jonka saa tarvittaessa pyytämällä heikki.harkonen(at)valosto.com.

CIE Webshop (linkki)

Suomen Valoteknillisen Seuran palkinnot 2011

05.04.2011

Suomen Valoteknillisen Seuran järjestämässä Valaistuksen ajankohtaispäivässä 5.4.2011 Helsingin Messukeskuksessa palkittiin kaksi valaistusalalla ansioitunutta henkilöä.

Annukka Larsen – Valoisa persoona 2011

Palkinto myönnetään henkilölle, joka yksittäisellä teolla tai pidempiaikaisella toiminnalla on tuonut valoa maailmaan ja edesauttanut valaistuksen asiaa. Palkintoina on kiertopalkintona taiteilija Kari Alosen taideteos ”Valokeilassa” sekä kunniakirja.

Pentti Hautala – Valaistunut persoona 2011

Palkinto myönnetään henkilölle, joka on toiminut Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenenä vähintään 5 vuotta, ja on vaikuttanut merkittävästi valaistusalalla pitkällä aikavälillä. Palkintoina on 1000 euron tunnustuspalkinto sekä kunniakirja.

Palkintotiedote (pdf)

Katuvalojen energiatehokkuutta testataan Oulussa

30.03.2011

Oulun kaupungin tekninen keskus aloittaa yhteistyössä Oulun Energia Urakointi Oy:n kanssa katuvalaistuksen testaushankkeen, jolla pyritään löytämään sopivimmat valaisimet vastaamaan tiukentuvia energiatehokkuusvaatimuksia ja korvaamaan nyt käytössä olevat elohopealamput. Hanke toteutetaan rakentamalla katuvalotestikenttä Myllyojan ja Nykäsenkankaan väliin jäävälle omakotitaloalueelle kevään 2011 aikana. Oulun Energia Urakointi Oy vastaa testikentän rakentamisesta, suunnittelusta ja raportoinnista.

Oulun kaupungin tiedote ja lisätiedot (linkki)

Katuvalotestikenttä kartalla (linkki, pdf)

27th Session of CIE South Africa, 10-15 July 2011

30.03.2011

International Commission on Lighting (CIE) järjestää joka neljäs vuosi konferenssin (Session) kokouksineen. Tällä kertaa tapahtuma järjestetään Etelä-Afrikassa 10.-15.7.2011.

27th CIE Session verkkosivut

Ohjelma

Key dates
Close of early registration 31.3.2011
Final programme published 10.5.2011
Release of accommodation reserved for CIE 2011 but not booked (after this date the availability of accommodation at the published rates cannot be guaranteed) 20.5.2011

LÄHES TÄYNNÄ, ILMOITTAUDU PIAN: Valaistuksen ajankohtaispäivä 5.4.2011; Kolme tapahtumaa kerralla!

08.03.2011

Valaistuksen ajankohtaispäivä

Aika: Tiistai 5.4.2011
Paikka: Helsingin Messukeskus, Kokoussali 102

Tapahtuma 1: Suomen Valoteknillisen Seuran vuosikokous ja vuosikokouslounas
Tapahtuma 2: Valaistuksen ajankohtaispäivä
Tapahtuma 3: OpenLight-valolinjat

Päivitetty ohjelma ja lisätietoja tapahtumista (pdf)

Ilmoittautumiset heti, kuitenkin viimeistään 28.3.2011 mennessä:

Tapahtumat 1 ja 2 sähköpostilla heikki.harkonen(at)valosto.com
Tapahtuma 3 sähköpostilla jaakko.hietala(at)openlight.fi ja Facebook | OpenLight

Vuoden valaistuskohde 2011 -kilpailu käynnissä: eräpäivä 15.8.2011

03.02.2011

Vuoden valaistuskohde 2011 -kilpailun kohteena ovat 5.9.2009 – 15.8.2011 välisenä aikana valmistuneet kohteet. Voittajat nimetään sekä sisävalaistuksessa että ulkovalaistuksessa.

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaasti toteutetuille valaistuskohteille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Kilpailuun voivat osallistua kohteen toteutukseen osallistuneet rakennuttajat, suunnittelijat, urakoitsijat ja valaistuslaitteiden toimittajat. Kilpailuun osallistuvat kohteet on esitettävä viimeistään 15.8.2011 klo 16.00.

Vuoden valaistuskohde 2011 -kilpailun ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tästä linkistä.

Valon päivän puhe 3.2.2011

02.02.2011

Suomen Valoteknillisen Seuran puheenjohtaja Tapio Kallasjoki nosti esiin Valon päivän puheessaan mm. valaistuksen laadun.

Puheessaan hän totesi: ”Vaikka ihmiset kulkevat pimeänä talviaikana pitkiä aikoja keinovalolla valaistussa ympäristössä, niin harvoin pysähdytään katsomaan, kuinka valaistus on oikeastaan toteutettu. Myös siihen, mitä hyviä tai huonoja puolia valaistuksessa on, ei yleensä kiinnitetä huomiota. Ihmisen sopeutuvaisuuden näkee siitä, että hän mieluummin kääntää katseensa pois tai siristää silmiään kuin alkaa kommentoida häikäisevää valaistusta. Työpaikalla työskennellään virheellisessä työasennossa eikä huomata valittaa esimiehelle tai työterveyshuoltoon, että työpaikan valaistuksessa on korjattavaa.”

Lue Valon päivän puhe (pdf)

Katso ja kuuntele Valon päivän puhe (video, mp4)

Valon päivän LightMapping-kävelykierrokset Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa 3.2.2011

12.01.2011

Suomen Valoteknillinen Seura järjestää yhteistyötahojen kanssa Valon päivänä 3.2.2011 LightMapping-kävelykierrokset ja niihin liittyvät purkutilaisuudet yhtä aikaa neljässä kaupungissa. Näitä eri osiin Suomea sijoittuvia kaupunkeja – Helsinkiä, Tamperetta, Jyväskylää ja Oulua – yhdistävät ajankohtaiset pyrkimykset kehittää kaupunkivalaistuksen laatua. Suomen Valoteknillinen Seura haluaa tapahtumalla muistuttaa hyvin suunnitellun ja laadukkaan valaistuksen tärkeästä roolista osana viihtyisää pimeän ajan kaupunkiympäristöä.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen ... Tiedote (pdf)
Facebook | OpenLight

http://beta.openlight.fi/lightmapping/

0.03854